Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Η διατροφή μπορεί να αναστρέψει τη νεφρική βλάβη

Μια ελεγχόμενη διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να αναστρέψει τη βλάβη στα νεφρά διαβητικών ποντικών, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι γνωστή επιπλοκή των κακώσεων νωτιαίου μυελού, της παραπληγίας και της τετραπληγίας. Γι’ αυτό η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και πρέπει να αναχθεί σε τρόπο ζωής.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS ONE’, έδειξε ότι μια ‘κετογονική’ διατροφή θα μπορούσε να αναστρέψει τη βλάβη στα νεφρά που προκαλείται λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης σακχάρου στο αίμα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια με διαβήτη τύπου 1 και 2.
Όταν εμφανίστηκε βλάβη στα νεφρά, τα μισά ποντίκια ακολούθησαν ‘κετογονική’ δίαιτα για 8 εβδομάδες.
Η ελεγχόμενη δίαιτα, που αποτελείται κατά 87% από λιπαρά, μιμείται την επίδραση της πείνας και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί χωρίς ιατρική συμβουλή.
Μετά από 8 εβδομάδες οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η βλάβη στα νεφρά είχε αναστραφεί.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Charles Mobbs, του Mount Sinai School of Medicine, δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι μια διατροφική παρέμβαση αρκεί για να αναστρέψει τη συγκεκριμένη σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη. Τη θεωρεί υποσχόμενη αλλά δεν τη συνιστά μέχρι να πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές.
Οι ερευνητές θα πρέπει να αποσαφηνίσουν την ακριβή διαδικασία που οδηγεί στην αναστροφή.
Το ίδρυμα Diabetes UK θεωρεί ότι είναι υπό αμφισβήτηση το θέμα της εφαρμογής σε ανθρώπους, καθώς ενδεχομένως δεν αντέχουν τη συγκεκριμένη διατροφή.
iatronet.gr PLoS ONE, 26 Απριλίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου